Baltaş NUDGE Koleksiyonundan bazı seçkiler.
Bu seçim döneminde vatandaşlık görevi açısından çok önemli bir Nudge olmuştu. Üretenlere teşekkürler.
Aklın bir türlü değer kazanamadığı dünyada tehdit Nudge’ları oluşturulmaya başlandı.
Nudge Network 2018 yılı çalışmalarında, amaçlardan biri de ekosisteme verdiğimiz zararı azaltmaktı. Yaptığımız tasarımla gereksiz ve işlevini yitirmiş e-postaların doğaya verdiği zararın farkına varmayı ve uygun davranış değişikliğinin otomatikleşmesini amaçladık.
Otel koridorundaki koşturmalar, ses çıkartan terlik veya ayakkabılar sizi rahatsız eder mi? Bir otel işletmesi çözümü nudge’ta buldu. Zeminde 3D desenli bir kaplama kullanarak 1. Sistem’in düşme riskinden kaçınma kısa yolunu uyardı.
Ebeveyn ekran süresi araştırması: Ekran süresinin çok fazla olduğunu düşünenler %73. Ekran süresini azaltmak isteyenler %76. İnternet bağımlılığı testi.
Antalya otellerinde çöp üretmeye karşı koyabileceğimiz uyarıları bardak altı olarak kullanılıyor. Doğayı tüketen bu ürünlerin Türkçe uyaranlarla yaygınlaşması uygun olur.
Ebeveynler bir günde telefon karşısında 3 saat, televizyon karşısında 2 saat vakit geçiriyor. Bu sürenizin çocuğunuz ile geçirdiğiniz zamandan çaldığını ve geçirilen zamanın kalitesini düşürdüğünü biliyor muydunuz?
Ekran sürenizin çocuğunuz ile geçirdiğiniz zamandan çaldığını ve geçirilen zamanın kalitesini düşürdüğünü biliyor muydunuz?
Ekran Bağımlılığı Çocuk İhmaline Yol Açar. Ekran sürenizin çocuğunuz ile geçirdiğiniz zamandan çaldığını ve geçirilen zamanın kalitesini düşürdüğünü biliyor muydunuz?
23 Nisan gelirken Nudge Network Türkiye ekibi olarak Çocuk Haklarının aslında ülkenin ve bizlerin geleceğini temsil eden çocuklarımızın öz hakkı olduğunu bir kez daha paylaşmak istedik.
23 Nisan senede bir gün de olsa çocuklarımız her gün öncelikli olmayı ve Çocuk Haklarını en doğru şekilde kullanmayı hak ederler. Nudge Network Türkiye ekibi olarak Çocuk Haklarının aslında ülkenin ve bizlerin geleceğini temsil eden çocuklarımızın öz hakkı olduğunu bir kez daha paylaşmak istedik.
Hiperbolik indirim nedir? Liseden sonra kolay kolay karşımıza çıkmaz dediğimiz hiperbol kavramı bu kez bize haz arzusu ve hemen kavramını anlatmak için hayatımıza giriyor. 15 dakika beklemek neden 1 ay beklemekten daha zordur? İnsanlar neden 100 gün bekledikten sonra 101 gün beklemeyi sorun etmezler ama randevuya yarım saat geç gelen insanları beklemekten hoşlanmazlar?
Almanya’da bulunan Münchner LMU-Klinikums Großhadern hastanesi #covid19 riskinin hala daha sürdüğünü ve durumun ciddiyetini koruduğunu anlatan oldukça başarılı bir nudge uygulaması gerçekleştirdi. Sosyal medyada beğeni toplayan bu uygulamayı biz Nudge Network Türkiye ailesi olarak çok beğendik!
Schneider Electric firmasının bu muhteşem adımı için onları tebrik ederiz! Şirketlerin kadının yetkilendirilmesi konusunda söz verdiklerinin ötesine geçmek için emek vermelerini Nudge Network Türkiye ailesi olarak destekliyoruz!
Kim menüsünün yanına “ücretsiz içecek” istemez? Peki ya aslında ücretsiz olan içeceğin büyük seçim olunca “yalnızca” biraz farkla ücretsiz olmaktan çıktığını ve hiç hesapta olmayan bir parayı harcadığınızı biliyor muydunuz?
Marketlerde, bakkallarda, gazete bayiilerinde hep göz önünde bulunan sakız, meşrubat ve abur cuburların neden orada olduklarını hiç merak ettiniz mi? Aslında oralarda konumlandırılan bu ucuz ve ödüllendirici ürünler “Davranış Mimarisi”nin en gündelik temsilcileri! Alışveriş yapmak gibi zaman alan ve bir çok uyarana karşı koyarak hedefinize eriştiğiniz bir aktivite sonrası son uyarana kanıp sepetinize kasa yanından bir şekerleme atanlardan mısınız?
Alışveriş yapmak gibi zaman alan ve bir çok uyarana karşı koyarak hedefinize eriştiğiniz bir aktivite sonrası son uyarana kanıp sepetinize kasa yanından bir şekerleme atanlardan mısınız?
Her insan canlısı için kaçınılamayan bir gerçek var hepimiz ölümlüyüz, ama organ bağışçısı olarak her bir insanın 8 hayat kurtarma şansı var.
Hayata başka insanların hayatına can vererek katılabilirsiniz. Bir organ bağışçısının 8 hayat kurtarma şansı var. Tanımadıkları kişilerde yaşayabilirsin ve onları yaşatabilirsin. Yeni sloganınız “hayattayken hayat ver” olsun!
Gönüllü karantina ve sosyal mesafe sağlığımızı koruyabilmek adına iyice önem kazandı. Zorunlu durumlar haricinde dışarıda olmama ihtiyacı netleşti. Dışarıda olanların ortak kullanım alanlarından biri, eskiden olduğu gibi trafik ışıkları. Ülkemizde bazı iller trafik ışıklarını nudge’layarak bu dönemde evde kalmanın önemini anlatmanın dikkat çekici bir yolunu buldu. Kırmızı ışığa “EVDE KAL!”, yeşil ışığa ise “EVE GİT!” yazıları yerleştirildi. Kırmızı ve yeşil ışık gibi gündelik hayatımızda alışık olduğumuz “Dur” ve “Geç” mesajlarını sağlık riski önlemleriyle birleştiren bu nudge, beklenen davranışı zihnimizde kodlamayı kolaylaştırıyor. COVID-19’un hızlı sosyal yayılımını engellemek ve evinden çıkan insanlara kendilerinin ve çevrelerinin sağlığı için evde kalmalarını anlatmak için oluşturulan bu nudge projesini çok beğendik!
Son zamanlarda dünya çapında yaşanan sağlık krizlerinde “Sağlıklı kalmak için yapmanız gerekenler” adı altında bir çok yazı ve tavsiye var. Oysa, sağlık ve hijyen en basit, en temel alışkanlıklarla başlar! Ellerinizi doğru şekilde yıkayarak sağlığınızı kutsayın
Özellikle yağmurlu ve soğuk havalarda artan araç kullanıcısı hatalarını en aza indirmek için hepimizin uygulayabileceği bir yöntem; araç kullanırken ve yaya geçitlerinde insanların mobil cihazlarını kullanmaları, hatta bazen sadece göz atmaları bile odaklanmayı bozarak reaksiyon süresini olumsuz etkilemektedir. Sağlıklı ve odak noktası araç kullanmak olan bir sürücünün reaksiyon süresi .03 ila .06 saniyeyken odak noktasını dağıtan mobil cihazlar ile reaksiyon süremizi kendimize ve çevremize ciddi anlamda risk oluşturacak şekilde uzatıyoruz. Bunun önüne geçmek için telefonuna bakma yola bak!
İnsan beyni göremediği şeyleri göz ardı eder. Ancak bazen görebileceği şeyleri görmezden gelmesi hayatî bir tercih olabilir! Hızın vereceği geçici haz için hayattan vaz geçilmesine ne ad verilir?
2020’nin ilk #nudge ‘ı yeni yıl kararları arasında daha sağlıklı beslenmek olanlara ithaf olsun! Normalde yemek yemek için kullanılan 24cm’lik tabaklar beynimize “Tabağı doldurmazsan sen de doymayacaksın!” Mesajı gönderiyor. Oysa aslında beynimizin bizlerden istediği midemiz kadar gözümüzün de doyması. Daha küçük tabaklar kullanarak hem porsiyonlarınızı küçültebilir hem de daha dolu bir tabak illüzyonu yaratarak kendinizi daha tok hissedebilirsiniz!
Yolda biten sigaranın izmariti, genelde mazgala atılıyor. Ancak mazgallar yağmur suyunun kanalizasyona ulaşması amacıyla yapıldığı için, buraya atılan izmaritler tıkanma ve taşma gibi sorunlara neden oluyor. Mazgala benzer yapıdaki bu izmarit toplama alanı, alışkanlığa dönüşmüş bu çöp atma davranışını nudge’layarak bu kez izmaritlerin zararsız bir şekilde birikmesini sağlıyor.
Dünyanın yaklaşık yüzde 70’i sudan oluşuyor, fakat nüfus artışı ve küresel ısınma gibi sebeplerle dünya üzerindeki tatlı su kaynakları hızla tükeniyor. Suyun bilinçli tüketimi hepimizin sorumluluğunda ve bu nudge, kullanılabilir kaynaklarda karşı karşıya kaldığımız susuzluk riskini somut şekilde ortaya koyuyor.
Sigara kullanıcılarının sıklıkla izmaritlerini yere attıkları biliniyor. Bunun önüne geçmek için tasarlanan bu nudge, işlevi bittiği için çöp haline gelen ve kişinin bir an önce kurtulmak istediği izmarite yeni bir kullanım alanı sunuyor. İlgi çekici bir anket üzerinden izmaritin bu kez oy kullanma aracına dönüştürüldüğü nudge ile yere çöp atma davranışının azaltılması amaçlanıyor.
Duyu organlarımız bizi yanıltarak özellikle güvenlik algımızı etkiliyor. Yaya geçitlerine yaklaşan araçların yavaşlamasının beklendiği bu yola, bunu talep eden bir yazı koymak beklenen etkiyi yaratmayabilirdi. Bunun yerine beynin kaçışının olmadığı bir algı yanılsaması ile bedenin otomatik bir tepki olarak frene basmasının sağlanması, işe yarayacağı kesin bir nudge tasarımı olarak karşımıza çıkıyor.
Ne kadar kalori tükettiğimizi etkileyen özelliklerden biri tabağımıza aldığımız porsiyon miktarı. Üzerindeki farklı renklerle sınır bilgisi veren tabak tasarımları, besin oranını ayarlamamızı sağlıyor. Örnekteki kırmızı alan tabağın yaklaşık üçte birini oluşturuyor. Bu alanı protein veya tahıl gibi sağlıklı besinlerle zenginleştirmek, öğünümüzü düzenlerken faydalı seçimler yapmamızı teşvik edebilir.
Dünyanın yaklaşık yüzde 30’u ormanlarla kaplı. Ancak insan kaynaklı sebepler dünyada ormanlık alanların hızla yok edilip azalmasına neden oluyor. Bu nedenlerin arasında kâğıt tüketimi önemli rol oynuyor. Bu nudge, tüketimin kayıpla ilişkisini somutlaştırıyor ve kullanmayı planladığımız kâğıt havlu sayısından başlayarak daha bilinçli tercihler yapmaya bizi yöneltiyor.
Sağlıklı beslenme programları, işlenmiş şekerden uzak durmamızı her zaman öğütlüyor. Ancak besinlerle birlikte vücudumuza aldığımız şeker miktarı çoğu kez görünür olmadığı için, göz ardı edilmesi de kolay oluyor. Bu nudge, farklı içeceklerin barındırdığı şeker miktarını hem gözle görünür, hem de birbiriyle kıyaslanabilir hale getiriyor. Böylelikle daha sağlıklı tercihler yapmayı teşvik ediyor.
Pandemiden önce de hijyen boyutuyla vurguladığımız el yıkama nudge’ı, Covid ile birlikte hayatımızın merkezine yerleşti. Bakterilerin ölmesi için ellerimizi sabun ve ılık suyla 15-20 saniye yıkamamıza ihtiyaç var. Bunun için de lavaboların başına koyulacak hatırlatıcılar, el yıkamaya olması gerektiği kadar zaman ayırmamızı kolaylaştırıyor.
Biten piller doğaya atıldığında, içindeki ağır metaller sızarak çevreye zarar veriyor. Çöpe atıldıkları zaman, depolandıkları alanda içlerindeki zararlı maddeler açığa çıkıyor. Atık toplama kutularında ayrıştırıldıklarında, geri kazanımlarını sağlama imkânı doğuyor. Arkasındaki bilgi verici metinlerle birlikte pil şeklinde hazırlanan bu nudge tasarımı, kullanım ömrü dolmuş pillerin yeniden işlenmesini teşvik ediyor.
Çöp kutusuna ulaşım mesafesinin uzun gözükmesi veya ortamda çöp kutusu olduğunun farkına bile varılmaması gibi nedenlerle, yere çöp atma davranışı tetiklenebiliyor. Çöp kutusunun aynı zamanda bir eğlence alanına dönüştürüldüğü bu nudge tasarımı, hem çöp atma alanını öne çıkarıyor, hem de gidilecek mesafeye değecek bir eğlence deneyimi vaat ediyor.
Şehir yaşamının bizi giderek hareketsizleştirmesi, sağlıklı kalmak için kendimize hareket alanları yaratmamızı gerektiriyor. Toplu taşıma alanlarında yürüyen merdivenler yerine normal merdivenleri tercih etmek bunun bir örneğini oluşturuyor. Ancak şehrin koşuşturmacasında bu tercihi yapmak kimi zaman kolay olmuyor. Piyano şeklinde tasarlanan ve tuş sesi çıkaran bu basamaklar, sağlıklı olduğu kadar eğlenceli bu seçimi yapmayı kolaylaştırıyor.
Avusturya’da her 5 kazadan 1’ine yolda cep telefonuna bakan kişilerin neden olduğu, Amerika’da 6 bine yakın yayanın telefona bakarken hayatını kaybettiği biliniyor. Kişilerin dikkatlerini telefonlarına odaklamaları sebebiyle, yürüdükleri alanda hem kendilerine, hem de çevrelerine risk oluşturmaları hayati bir müdahale alanını oluşturuyor. Bu nudge örneği, belirli alanlarda telefona bakarak yürümenin tehlikeli olduğu konusunda yayaları uyarıyor.